Krivotvorina na prodaji za 1200 Eura

Na web stranici jedne renomirane aukcijske kuće van RH pojavilo se na prodaji pismo poslano iz Korčule 24.12.1943. u Konjevrate, a u Konjevrate je stiglo 10.01.1944. Početna cijena je 1200 Eura, a označeno je kao izrazito rijetko.

korcula1

Krenimo redom:

  • Pismo je frankirano fantonmskim “Korčulanskim” izdanjem, za kojeg ne postoji nikakav trag. Korčulansko izdanje pojavilo se u Italiji 1968., skoro 25 godina nakon završetka Drugog svjetkog rata.
  • To fantomsko izdanje pripusuje se Njemcima, koji su nakon zauzimanja Korčule, navodno dali nalog da se pretiskaju poštanske marke Kraljevine Jugoslavije
  • Zanimljivo je da su Njemci zauzeli Korčulu 26.12.1943., dakle 2 dana nakon što je pismo poslano (na pečatu je datum 24.12.1943.)
  • Ali najzanimljivija je stvar što je pismo prema pečatu na prednjoj strani nekako stiglo u Konjevrate 10.01.1943.
  • Još bi se i posumnjalo da je nekakva greška na pečatu, poput zaboravljeno pomaknuti datum, ali pošta na Konjevratima nije radila poslije pada Italijekorcula2

Ukratko, osim same krivotvorine poštanske marke, krivotvoreno je i pismo, ali najzanimljivije je da je i krivotvoren poštanski žig “Cognerata” – Konjevrate. Ovo se kao što je gore navedeno filatelistima prodaje po početnoj cijeni od 1200 Eura.

Prije nekoliko mjeseci, također je u jednoj renomiranoj aukcijskoj kući bilo na prodaji pismo pečatirano žigom pošte Konjevrate, ali u ovom slučaju marka je bila iz priznatog Šibenskog izdanja.

thumb

IZVOR:

http://alesstamps.blogspot.hr/

Dragutin Cividini – Poštanski manipulativni žigovi